Friday, January 21, 2011

Lite kämpigt i början av min första vecka hemma, sopporna smakar verkligen INTE gott. Ska äta dom i 4 veckor, men det funkar inte alls. Mår illa av soppa. Börjar mosa lättare kost och genast mår jag så mycket bättre.

Det är lite läskigt att äta för man vet inte om det blir en dumping eller ej. Men det viktiga är att äta långsamt och framförallt att tugga maten. Man får prova sig fram vilken mat som passar bäst.

 Eftersom vår mat inte passerar magsäcken så går den direkt ner i tarmen och därför måste man äta långsamt i början. Kräkas är svårt och det kommer oftast bara slem.

Så här beskrivs en dumping:

Måltidsrelaterade besvär hos patienter som genomgått operation av magsäcken eller så kallad vagotomi. Dumpingbesvär anses bero på att magsäcken tömmer sig alltför hastigt, varvid tunntarmen överbelastas. Besvären kan komma genast efter måltiden (tidig dumping) eller l - 2 timmar senare (sen dumping). Fyllnadskänsla, illamående, uppkastningar, hjärtklappning och svaghetskänsla är vanliga symtom. Besvären kan lindras med lämplig diet

Det jag dumpade på för 1 år sedan funkar nu bra att äta. Men viss mat väljer jag bort för det sakar inte gott längre. Ibland undrar jag om jag fick ett chip inacken också, för jag har ett helt annat tänk numera. Mat som inte är nyttigt är helt ointresant nu.

Jag börjar varje morgon med en proteinsmoothies:

2 dl mjölk
1 banan
2 msk proteinpulver som jag mixar och dricker med mina 4 mediciner.

Eftersom kroppen nu har det svårar att ta upp vitaminer så kommer jag alltid att äta:
Dessa skrivs ut av din läkare.

1 kalktablett
1  multivitamon med järn
1 vitamin B12
1 folsyra

Jag dricker även Aloe Vera för att det är mycket vitaminer och bra ämnen i. Jag tappade inte ett hårstrå efter open som många tyvärr gör. Ca 4-6 mån efter open så tappar många mängder av hår. Det kommer visserligen tillbaka, men kan vara jobbigt för en del.

Det blir lättare och lättare att äta det jag vill ha, dumpingarna kommer mer sällan och jag mår toppenbra.

1 månad efter min operation har jag gått ner 12 kg.



Kämpar vidare, och funderar på hur jag kunde låta mig själv att gå upp så mycket i vikt.

No comments: